Druskininkai - sveikatos šaltinių kurortas

dabar Druskininkuose :
Clear

-1°C

Druskininkai - sveikatos šaltinių kurortas

Kulinarinis paveldas

 

 

1528

Lietuvos kulinarinis paveldas yra unikalus ir išsiskiriantis iš kitų Europos kraštų kulinarinio paveldo. Lietuva gali didžiuotis savo juoda duona bei sūriais. Tačiau net ir Lietuvoje atskirose etnografinėse srityse gaminti skirtingai patiekalai. Regioninių virtuvių ypatumus ir įvairovę įtakojo vietos švenčių papročiai, žemdirbystės tradicijos, gamtinės sąlygos ir kiti veiksniai.

Žemės derlingumas, regiono miškingumas ir kitų panašių faktorių išmanymas bei mokėjimas gauti iš jų naudos lėmė, kad Dzūkijos tradicinėje virtuvėje vyravo patiekalai iš grikių ir kitų nederlingoje žemėje gerai derančių grūdinių kultūrų, grybų bei kitų miško gėrybių. Be abejo buvo plačiai paplitę patiekalai iš bulvių, pieno produktų. Gyvenantys arčiau ežerų, upių dzūkai tradicinėje virtuvėje vartojo daug žuvų, kurias paruošdavo įvairiais būdais.

Daug pagal senovinius receptus pagamintų patiekalų galima paragauti Druskininkuose ir jų apylinkėse.

Patiekalai iš bulvių: kugelis (bulvių plokštainis), vėdarai, cepelinai, bulvinės bandos.
Mėsos patiekalai: skilandis, vytinta dešra, kumpis, koldūnai.
Žuvų patiekalai: rūkytos ir kitais būdais gamintos seliavos, lydekos, lynai, karšiai, unguriai, kuojos, ešeriai.
Grybų patiekalai: džiovinti baravykai, sūdytos rudmėsės, žaliuokės.
Grikių patiekalai: grikiniai blynai, grikinė babka.
Gėrimai: gira, kisielius.
Saldumynai: šakotis

Gardino g. 3, tel. (+370 313) 60800 | M.K.Čiurlionio g. 65, tel. (+370 313) 51777 | E-mail: information@druskininkai.lt
LTL LTL

ARR
EUR EUR